Onze toekomst
Image default
Auto's en Motoren

Verschil tussen Tesla Model 3 en Model Y

Vandaag de dag ontkom je er niet meer aan: elektrisch rijden. Sinds een paar jaar is het rijden met elektrische auto’s enorm toegenomen. Dit komt niet alleen doordat het beter is voor het milieu, maar ook vanwege de lagere kosten. Een elektrische auto is per kilometer gemiddeld zo’n 7 cent goedkoper dan een benzineauto. Niet zo gek dus dat je steeds meer elektrische auto’s ziet rijden.  Steeds meer merken kiezen hierdoor om een elektrische auto op de markt te brengen. Toch blijft de bekendste van allemaal de Tesla. Het Model 3 is het paradepaardje van dit futuristisch merk, maar dit lijkt te veranderen. Sinds een half jaar is namelijk het Model Y uitgebracht. Dit model lijkt heel erg op zijn voorganger alleen met drie verschillen. Welke dat zijn? Dat lees je natuurlijk in deze blog.  

Zeven zitplaatsen 

Het grootste verschil is dat het Tesla Model Y een hogere instap heeft door de schitterende SUV-achtige eigenschappen. Hierdoor heeft dit model maar liefst zeven zitplaatsen. Ideaal als je een groot gezin hebt! Om de achterste twee stoelen te bereiken, kan de achterbank deels worden neergeklapt. Dit maakt het mogelijk om meer mensen te vervoeren. Je denkt nu waarschijnlijk dat dit ten koste gaat van de bagageruimte, maar niets is minder waar! Dit model heeft een totale kofferruimte van 1900 liter wanneer alle zitrijen zijn neergeklapt. Het Model 3 daarentegen heeft slechts een bagageruimte van 425 liter. 

Uitvoering 

Een nadeel is dat het Tesla Model Y niet verkrijgbaar is in de Standard Range Plus uitvoering. Wel komen beide modellen in de Long Range uitvoering. Hierbij heeft het Model 3 een actieradius van 580 kilometer en accelereert in slechts 4,4 seconden naar 100 kilometer per uur. Het Model Y kan hier niet tegenop. Dit model komt tot de 505 kilometer met een acceleratie van 5,1 seconden. Het nieuwere model kan dus minder ver rijden en is ook een fractie minder snel. Als je een snelle auto wil dan kan je beter voor het Model 3 kiezen. Ondanks dit verschil zijn beide modellen wel verkrijgbaar in dezelfde kleuren.  

Kleiner model 

Het Model Y is een kleinere versie van het Model X. Toch heeft dit nieuwere model meer overeenkomsten met het Model 3. Dit komt doordat 70% van de onderdelen hetzelfde zijn. Het Tesla Model 3 heeft recent een facelift gehad waarbij het chrome ingeruild is voor matzwart. Bij het Model Y zal dit ook zo zijn. Daarnaast zijn beide modellen voorzien van een handige trekhaak. Toch is er een aanzienlijk verschil in trekkracht. Zo kan het Model Y 1600 kilogram gewicht trekken. Dit in tegenstelling tot het Model 3 die slechts 1000 kilogram kan trekken. Wanneer je graag met de caravan op vakantie gaat is dit een belangrijke overweging om te maken. 

Gerelateerde artikelen

Een nieuwe wagen kopen bij deze garage nabij Balen

Koop een elektrische Peugeot in Brugge

Een ervaren autohandelaar in de omgeving van Brugge