Onze toekomst
Image default
Particuliere dienstverlening

Het inschakelen van een slotenmaker

Indien u een eigen woning hebt, is de kans groot dat u vroeg of laat behoefte hebt aan de diensten van een slotenmaker. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat u geen toegang kunt krijgen tot uw eigen woning omdat u de sleutel binnen heeft laten liggen. Dit is logischerwijs geen leuke situatie, maar gelukkig zijn er slotenmakers die u hierbij kunnen helpen. Ook kan een slotenmaker u helpen wanneer u nieuwe sloten nodig heeft voor uw woning. 

Nieuwe sloten voor uw woning

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor u behoefte heeft aan nieuwe sloten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u uw huissleutel bent verloren. Als dit het geval is, is het aangewezen om uw sloten te vervangen. U zou er ook voor kunnen kiezen om enkel een nieuwe sleutel te laten maken, maar in dat geval bestaat de kans dat iemand met verkeerde intenties de sleutel vindt, waardoor diegene toegang kan krijgen tot uw woning. Dit is logischerwijs niet wenselijk en het is dus verstandig om uw sloten te laten vervangen wanneer u uw huissleutel bent verloren. Ook wanneer uw woning wordt verbouwd, is het normaliter nodig om een slotenmaker in te schakelen. Het is immers belangrijk om ook het nieuwe deel van uw woning goed te beveiligen. 

Pas op voor malafide slotenmakers

Het uitkiezen van een slotenmaker kan lastig zijn. Dat komt voornamelijk doordat er in Vlaanderen veel verschillende slotenmakers bedrijven zijn. Niet ieder bedrijf is even betrouwbaar. Malafide slotenmakers zijn al jaren een groot probleem, zowel binnen Vlaanderen als daarbuiten. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat een malafide slotenmaker aanbiedt om u te helpen wanneer u uzelf buiten heeft gesloten, maar dat hier achteraf absurd hoge kosten aan verbonden blijken te zijn. Vooraf wordt er geen woord gerept over de kosten van het openen van de deur, waardoor u er vanuit gaat dat deze kosten marktconform zullen zijn. Dit is in principe een veredelde vorm van oplichting, maar deze is erg lastig aan te pakken. Dat komt doordat een ondernemer in basis zelf zijn prijzen mag bepalen, maar op deze manier worden klanten misleidt. 

Kies een slotenmaker met een bekend keurmerk

Wanneer u behoefte heeft aan de diensten van een slotenmaker, is het aangewezen om op zoek te gaan naar een slotenmaker met een bekend keurmerk. Zo’n keurmerk krijgt een slotenmaker pas wanneer deze kan aantonen dat er op een betrouwbare manier wordt gewerkt. Het keurmerk voor Vlaamse slotenmakers heeft vorig jaar, in samenwerking met de overheid, een identificatiekaart voor eerlijke slotenmakers gerealiseerd. Het is hierdoor eenvoudig om een betrouwbare slotenmaker te herkennen. Is een slotenmaker niet in het bezit van deze identificatiekaart, dan is het af te raden om met dit bedrijf in zee te gaan. 

Voordelen van een keurmerk voor slotenmakers

Voor de slotenmakers zelf is het ook fijn dat er een keurmerk is voor eerlijke slotenmakers. Het grootste deel van de slotenmakers gaat op een eerlijke manier te werk, maar lijdt toch imagoschade door toedoen van malafide slotenmakers. Een keurmerk geeft eerlijke slotenmakers de mogelijkheid om aan te tonen dat zij integer te werk gaan. Ook kan de organisatie die achter het keurmerk zit slotenmakers ondersteunen, bijvoorbeeld door ze op de hoogte te houden van het laatste nieuws dat betrekking heeft tot het slotenmakersvak.

https://www.vsu.be