Onze toekomst
Image default
Relatie

DISC: de 4 kleuren persoonlijkheidstest

Ieder mens is uniek en hecht waarde aan andere dingen. Op de werkvloer heb je vaak te maken met meerdere werknemers en dus met meerdere persoonlijkheden. Dit kan soms lastig zijn voor de samenwerking. Een eerste stap in het voorkomen van problemen is goede communicatie. Om dit makkelijker te maken is het goed om te weten wat jij belangrijk vindt op de werkvloer, maar ook hoe de ander te werk gaat. Een handige tool hiervoor is de DISC-test, oftewel de 4 kleuren persoonlijkheidstest.

Wat is deze 4 kleuren persoonlijkheidstest precies? Zoals de naam al aangeeft, bestaat het model uit 4 kleuren: blauw, rood, groen en geel. Deze kleuren staan voor de meest voorkomende en bekende gedragspatronen en hun bijbehorende emoties. In 1928 schreef de psycholoog Dr. William Marston een boek genaamd ‘Emotions of normal people’. In dit werk beschreef hij hoe in een situatie iedereen een andere rol aanneemt. De een neemt de leiding, de ander schrijft alles op en weer een ander lijkt wat meer op de achtergrond te blijven. Marston identificeerde vier veel voorkomende gedragspatronen in samenwerkingen: Dominant (rood), Invloed (geel), Stabiel (groen) en Consciëntieus (blauw). Door je bewust te zijn van deze gedragsstijlen kun je beter identificeren hoe de onderlinge werksfeer in elkaar zit, maar ook hoe je deze kunt veranderen en dus de samenwerking verbeteren.

Hoe werkt de DISC-test? Zoals te zien in het figuur, is de test opgebouwd uit vier blokken met twee assen. Aan de top van de verticale as staat taakgericht en onderaan bevindt zich mensgericht. De taakgerichte stijlen handelen op basis van rationele argumenten, terwijl de mensgerichte kant meer hun gevoel laat bepalen.

De linkerkant van de horizontale as wordt gezien als introvert en de rechterkant als extravert. Het verschil hier is dat de introverte medewerkers eerst denken voor ze handelen en de extraverte werknemers vaker meteen handelen.

Hoe vertaalt dit zich in de kleuren? Taakgerichte en extraverte handelaars zullen snel volgens het patroon Dominant handelen. Ze zijn assertief, resultaatgericht en zelfverzekerd. Hier tegenover staat het groene Stabiel, gekenmerkt door bescheidenheid en hun meegaande houding. Deze mensen hoeven niet per se op de voorgrond te treden. Zij stellen vaak de hoe-vragen in plaats van de wat-vragen. Verder bevindt zich aan de taakgerichte en introverte kant Consciëntieus, die als betrouwbaar, zorgvuldig en kritisch worden beschouwd. Ze wegen eerst de opties af voor ze een beslissing nemen en willen weten waarom iets op een bepaalde manier wordt gedaan. Tenslotte heb je nog Invloed en de gele kleur past goed bij de energie en gezelligheid van deze medewerkers. Ze zorgen voor een positieve sfeer, praten veel en zijn heel erg gericht op de deelnemers.

Onder welke kleur jij valt zal verschillen per situatie en per gezelschap. Vaak heeft een medewerker emoties uit elk of een paar van deze kleuren. De mate waarin deze naar voren komen zal liggen aan je collega’s en het project. Ben je van nature wat introverter, maar werk je samen met mensen die hetzelfde in elkaar zitten? Dan zou het zomaar kunnen dat je ineens de Dominante van het gezelschap bent. Heb je vervolgens een project met veel extraverte en energieke mensen? Hoogstwaarschijnlijk ben je dan eerder Consciëntieus. Het is dus niet gek om je in meerdere kleuren te herkennen of te wisselen van letter. Dankzij een kleuren persoonlijkheidstest kan je je bewust worden van de rol die jij aanneemt in een bepaalde situatie om zo tot een betere samenwerking te komen.

https://testgroup.be/