Onze toekomst
Image default
Relatie

Wat is relatietherapie en wat doet een relatietherapeut?

Het maakt niet uit of je alleen bent, getrouwd, samenwoont, single, homoseksueel, biseksueel, hetero of transgender – we zijn hier om je te helpen, hoe je je ook identificeert.

Bij Relate hebben we ervaring in het begeleiden van mensen met verschillende achtergronden, waaronder LHBT-individuen en stellen, dus u kunt er zeker van zijn dat u een hulpverlener vindt die aan uw behoeften voldoet.

Veel mensen hebben een idee van wat relatietherapie is en denken dat je alleen counseling nodig hebt als het echt slecht gaat. Maar we zijn er wanneer u ons nodig heeft, ongeacht in welke situatie u zich in uw relatie bevindt. Zelfs als uw problemen triviaal lijken, kan Praktijk de Gezonde Zorg in Lommel helpen!

Wat is relatietherapie?

Onze relatie therapeuten bieden een zorgzame, ondersteunende en niet-oordelende omgeving om u te helpen een weg te vinden door eventuele moeilijkheden in uw relatie(s).

Samen zullen we je eerst helpen om de problemen of problemen waar je tegenaan loopt in je relatie(s) te identificeren en te verhelderen.

Als relatietherapie de beste manier is voor jullie beiden, begin je aan een reeks counselingsessies – tussen zes en twaalf sessies is gebruikelijk, maar het hangt af van de problemen die je wilt aanpakken.

Beide partners hebben niet altijd dezelfde doelen en om counseling nuttig te maken, moeten we een overeengekomen focus voor de therapie vaststellen.

Onze eerste zorg is dat u de best mogelijke, geschikte hulpbron krijgt en dat dit niet altijd Relate is. In dergelijke gevallen zullen we altijd proberen u te helpen bij het vinden van de ondersteuning die u nodig heeft bij een ander bureau.

Voor sommige paren is counseling het begin van een langer ontdekkingsproces, terwijl voor anderen een paar sessies van counseling misschien alles zijn wat ze nodig hebben om door een moeilijke periode heen te komen. U kunt uw verwachtingen bespreken met uw adviseur.

Counseling is geen magische oplossing

Counseling is geen ‘magische’ oplossing, het vereist inzet, betrokkenheid en hard werken. Veel individuen en koppels vinden dat het proces leidt tot een verbetering van hun relaties; soms gaat het om scheiding en apart/onafhankelijk verder gaan. Als dit voor jou het geval is, is de kans groot dat jullie twee verschillende gevoelens ervaren en is het misschien niet het resultaat dat een van jullie wilde.

Als je besluit om uit elkaar te gaan, kunnen we je helpen om dat proces zo pijnloos mogelijk te beheren en kunnen we in het bijzonder ondersteuning bieden aan een of beide van jullie bij het rouwproces en bij problemen met betrekking tot wat en wanneer kinderen moeten vertellen wat er gebeurt.

Relatietherapie is een belangrijk hulpmiddel

Relatietherapie is een belangrijk hulpmiddel voor degenen die te maken hebben met communicatieproblemen, huwelijksproblemen of die gewoon belangrijke onderwerpen willen bespreken in een therapeutische omgeving. Het helpt koppels openlijk te praten over slepende gevoelens, wegversperringen in relaties weg te vagen , intimiteit te versterken en als een eenheid te groeien.

Relatietherapie gaan proberen

Als je eenmaal besluit om relatietherapie te proberen, is er nog een ander probleem om over na te denken: wat is de beste relatietherapie voor ons? Wat zijn de voor- en nadelen van elk? Dit is een belangrijke stap, omdat je een therapeut nodig hebt die goed aansluit bij jouw unieke behoeften. Maar het is gemakkelijk om je verloren te voelen in een struikgewas van onbekende woorden die de verschillende soorten therapie beschrijven die er zijn.

De eerste stap? Ontspannen. U hoeft niet te lang vast te houden aan de voor- en nadelen van relatietherapie. De meeste therapeuten zijn thuis in een verscheidenheid aan therapietechnieken. Het komt zelden voor dat een therapeut zich uitsluitend aan één enkele benadering houdt – in feite zei elk van de relatie therapeuten die voor dit verhaal werden geïnterviewd dat ze putten uit een mix van praktijken, afhankelijk van de behoeften van de paren waarmee ze werken.