Onze toekomst
Image default
Bedrijven

Zet je eigen boekhouding op

Beginnende ondernemers hebben er vaak geen kaas van gegeten en boekhouden is dan ook iets dat je moet leren en waar je handigheid in moet krijgen. Toch is het erg belangrijk dat je dit actueel houdt en dat de boeken correct zijn, want dit heb je nodig om aangifte te doen bij de belastingdienst. Daarnaast vertelt je financiële administratie je natuurlijk direct of je bedrijf het goed doet of dat deze verlies draait. Je kunt je boekhouding eigenlijk prima zelf opzetten en bijhouden.

 

Een boekhouding opzetten

Het is niet altijd verplicht een boekhouder aan te nemen en veel kleine eenmanszaken hebben deze ook niet nodig. Je kunt zelf je boekhouding opzetten door te beginnen met het verzamelen van alle gegevens wat betreft je facturen en bonnen, afschriften, offertes en overeenkomsten, reiskosten, uren- en personeelsregistratie en belastingaanslagen. Deze moet je verplicht 7 jaar bewaren en de belastingdienst kan je hiernaar vragen. Je kunt ook een boekhoudprogramma gebruiken en deze zijn zowel online als in de winkel te koop.

Oefening baart kunst

Vervolgens zal je zelf een manier moeten vinden waarop je al deze informatie het beste kunt bewaren en hoe je kunt bijhouden hoe je bedrijf ervoor staat. Hier moet je handigheid in krijgen en vooral als je geen ervaring hebt kan dit even duren. Na een tijdje zal je zien dat je er steeds minder tijd in gaat steken en dat je de taken automatisch in je schema kunt passen.

 

Voor meer info : Zet je eigen boekhouding op