Onze toekomst
Image default
Dienstverlening

Psychotherapie

Meer informatie over psychotherapie

Je hebt misschien weleens van de term psychotherapie gehoord en je hebt je toen vast wel afgevraagd wat het precies betekent. Veel therapeuten, psychologen en professionals in de geestelijke gezondheidszorg gebruiken termen als psychotherapie en cognitief gedrag, maar de gemiddelde persoon is helemaal niet bekend met de betekenis van deze aan psychologie gerelateerde termen.

De woorden psychotherapie en therapie worden soms ook door elkaar gebruikt. Simpel gezegd zijn de doelen van psychotherapie:

1. Het gevoel van het eigen welbevinden van een individu te vergroten.
2. Voor de verbetering van de geestelijke gezondheid te zorgen.
3. Voor de verbetering van relaties te zorgen.

Er zijn veel verschillende technieken en methoden die psychotherapeuten gebruiken om deze doelen te kunnen bereiken. Enkele technieken omvatten:

1. Werken aan de opbouw van relaties.
2. Het aangaan van een dialoog.
3. De communicatie verbeteren.
4. Veranderingen in het gedrag aanbrengen.
5. Een rollenspel spelen.

Zoals bij elke professional op het gebied van psychologie, zijn ook alle gesprekken met een psychotherapeut volledig vertrouwelijk. Vertrouwelijkheid is belangrijk voor dit vakgebied omdat het gerelateerd is aan vertrouwen, openheid en professionaliteit.

Er zijn talloze denkrichtingen met betrekking tot psychotherapie en afhankelijk van de achtergrond en de overtuigingen van je eigen therapeut kunnen zij één of meer van de volgende aanpakken volgen:

Psychoanalytisch – gebaseerd op het rehabiliteren van gedachten inclusief vrije associaties, fantasieën en dromen.

1. Gedragstherapie – richt zich op het veranderen van gedragspatronen om zo emotionele reacties en interacties met anderen te kunnen verbeteren.
2. Cognitief gedrag – richt zich op het identificeren en het beïnvloeden of het veranderen van destructieve of disfunctionele overtuigingen, reacties, emoties en gedragingen.
3. Psychodynamisch – richt zich op het onthullen van de onbewuste inhoud van de psyche (onderbewustzijn) in een poging om zo de psychologische spanningen of stress te verlichten.
4. Existentieel – een filosofische benadering, die gebaseerd is op het existentiële geloof dat mensen alleen in de wereld zijn, wat leidt tot gevoelens van betekenisloosheid die worden ondervangen door het creëren of het herscheppen van de eigenwaarden en de betekenissen
5. Humanistisch – een existentiële benadering, die gelooft dat menselijk begrip gebaseerd is op de ontwikkeling van het individu met de nadruk op subjectieve betekenis en een zorg voor positieve groei.

Psychotherapie kan een aantal psychische problemen helpen identificeren en behandelen, inclusief (maar niet beperkt tot):

1. Depressie
2. Angst
3. Eetstoornissen
4. Verslaving en alcoholisme
5. Bipolaire stoornis
6. ADD en ADHD
7. Obsessieve compulsieve stoornis
8. Posttraumatische stressstoornis

Je kunt als je psychotherapie overweegt of als je meer wilt weten over therapie en hoe het jou of je gezin kan helpen contact opnemen met een geestelijke gezondheidswerker bij jouw in de buurt. 

 

Voor meer info : Psychotherapie

Gerelateerde artikelen

De natuur rond Amsterdam optimaal benutten tijdens evenementen of vergaderingen

De vitaliteit aansterken

Salaris onderhandeling