Onze toekomst
Image default
Woning en Tuin

Hoe verwijder je vetresten in de keuken?

Tijdens het koken wordt er nog wel eens geknoeid. Een pan die spettert met hete boter, een soeppan die overkookt of frituurvet wat gelekt heeft tijdens het ‘uitladen’ van het mandje. Een vette keuken is natuurlijk niet bevorderlijk voor de hygiëne. Bovendien beïnvloedt het ook de uitstraling van de keuken. Daarom is het noodzakelijk om dit zo snel mogelijk te reinigen. Tijdens het reinigen wil je uiteraard wel producten gebruiken die niet schadelijk zijn voor het milieu, snel werken en er tegelijkertijd voor zorgen dat je niet uren hoeft te schrobben. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je snel en eenvoudig vetresten in de keuken kunt verwijderen zonder hier uren voor te hoeven schrobben. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Maak gebruik van een goede ontvetter

Er zijn van die schoonmaakproducten die iedereen standaard in huis moet hebben. Zo ook een goede ontvetter. Dit komt eigenlijk altijd wel van pas. Je hebt er verder weinig voor nodig. Enkel een goed product, een beetje tijd en een kleine dosis zin (en geduld!) Maak gebruik van een veelzijdige ontvetter die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Let ook op de stoffen die in de producten zijn verwerkt, zodat je zeker weet dat het product veilig is in gebruik. Zowel voor jou als voor het milieu.

Gebruik altijd eerst de ontvetter en laat deze even inwerken op de te behandelen oppervlakten. Laat dit ongeveer tien minuten inweken en verwijder de vetresten vervolgens met een warme doek. In de meeste gevallen is dit voldoende om de vetresten snel en eenvoudig, zonder al te veel geboen te verwijderen.

Maak je gebruik van een geheel nieuw product? Kies er dan wel voor om beschermende handschoenen en kleding te dragen om de huid goed te beschermen. Begin altijd met een onopvallende plek, zodat je kunt zien wat het product doet. Zo lopen zowel de keuken als jij geen onnodig risico.

Azijn

Azijn is een heel fijn en multifunctioneel natuurlijk schoonmaakmiddel. Deze kan voor heel veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van hardnekkig frituurvet of kookvet in de keuken. Eigenlijk kan de volgende methode voor vrijwel alle schoonmaakdoeleinden worden gebruikt:

  • Los het azijn op door 1 deel schoonmaakazijn op 4 delen water toe te voegen. Laat de oplossing even staan voordat je het op de vetvlekken aanbrengt.
  • Zodra de oplossing is aangebracht op de vlekken, wacht je weer enkele minuten totdat je het geheel afspoelt met water. Zo geef je de oplossing de tijd om goed op de vetresten in te werken.

Je kunt azijn ook op hout gebruiken, maar hierbij is wel enige voorzichtigheid geboden. Als je azijn te lang laat intrekken op een houten oppervlakte, kan deze flink aangetast worden. Zorg er dan ook voor dat je de oplossing zo spoedig mogelijk weer afneemt met een natte doek. Als je er zeker van wilt zijn dat je het hout niet beschadigd, kun je er ook voor kiezen om spiritus te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat dit een licht ontvlambaar materiaal is.