Onze toekomst
Image default
Woningen

Hoe energiezuinig en duurzaam verwarmen?

Vandaag de dag en ook in de toekomst is het belangrijk om energiezuinig en duurzaam te verwarmen. We moeten namelijk onze milieu-impact drastisch verlagen. En met de stijgende energieprijzen doen we er goed aan om ons verbruik terug te dringen. Hoe? Dat lees je in dit blogartikel.

Lagetemperatuurverwarming

Een eerste manier om energiezuinig en duurzaam te verwarmen is door het juiste afgiftesysteem te kiezen. Wij adviseren een lagetemperatuurverwarming (afgekort als LTV). Dit systeem is gebaseerd op een lage temperatuur in het leidingwater van de centrale verwarming. Bij een klassiek systeem, zoals met radiatoren, bedraagt de aanvoertemperatuur 60 tot wel 80 graden Celcius. Bij een LTV systeem is dat slechts 35 graden Celcius. Het voordeel is meteen duidelijk. Omdat er een minder hoge temperatuur moet gehaald worden, is er minder energie nodig. 

De omschakeling naar een LTV vraagt waarschijnlijk wel een paar aanpassingen. Je moet bijvoorbeeld traditionele radiatoren vervangen door ventilo-convectoren. Een nog betere oplossing is vloerverwarming. Vloerverwarming beslaat een grote oppervlakte, wat ideaal is voor een verwarming op lage temperatuur. 

Warmtepomp

Duurzaam verwarmen is erg moeilijk met een cv-ketel op gas of stookolie. Deze fossiele brandstoffen zijn erg vervuilend. Ze stoten enorm veel CO2 uit, wat bijdraagt aan de opwarming van onze planeet. Een warmtepomp is een veel milieuvriendelijker en energiezuiniger alternatief. Dat komt omdat een warmtepomp enkel elektriciteit verbruikt. Een groot deel van de elektriciteit uit het stroomnet wordt al geproduceerd door hernieuwbare bronnen (bv. windmolenparken), en dit percentage zal in de toekomst nog toenemen. Je warmtepomp wordt nog groener wanneer je zonnepanelen hebt. Verder is dit toestel veel efficiënter dan een gas- of stookolieketel. Het rendement ligt vele malen hoger, waardoor je minder energie nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Over rendement gesproken: volgens de vakmannen van GeoTherma heeft geothermie (via een geothermische warmtepomp met diepteboring of captatienet) een hoger rendement doorheen het jaar dan een lucht-water warmtepomp. Bovendien kan je met deze systemen passief koelen. Dat is veel energiezuiniger dan het actief koelen d.m.v. een airco warmtepomp. 

Slimme thermostaat

Ook wanneer je verwarmt speelt een rol. Om energie te besparen kan je best je verwarmingsschema optimaliseren. Zorg ervoor dat je enkel stookt wanneer er iemand thuis is. Op deze manier bespaar je al gauw honderden euro’s per jaar. Een slimme thermostaat kan dit eenvoudig voor jou doen. Het toestel leert van je gewoonten. Schakel je bijvoorbeeld om 8u de verwarming uit om naar het werk te gaan, dan zal je thermostaat dit onthouden en misschien al enkele minuten vroeger de temperatuur verlagen om de restwarmte te gebruiken. 

Maar je kan nog een stapje verder gaan dan een slimme thermostaat. Domotica biedt nog meer voordelen. Dit systeem combineert verschillende technieken om energiezuinig en duurzaam te verwarmen. Het bevat bijvoorbeeld een warmtepomp sturing die gelinkt is aan de vloerverwarming, zonwering en weerservice. Wanneer het een zonnige dag wordt, zal de woning zichzelf opwarmen met gratis zonnewarmte om stookkosten te vermijden. Bij een kans op oververhitting gaat de zonwering automatisch naar omlaag.