Onze toekomst
Image default
Electronica en Computers

De voor- en nadelen van een draadloze koptelefoon

Draadloze koptelefoons gebruiken we vaker dan ooit. Daar waar we het eerder vooral deden om muziek te luisteren worden ze nu veel breder toegepast. Naast dat je anderen geen overlast wilt geven is met de komst van digitaal werken de draadloze koptelefoon onmisbaar geworden.

Hoe werkt bluetooth

De meest gebruikte techniek voor een draadloze koptelefoon is wel bluetooth. Draadloze koptelefoons met een dockingstation die je met een kabel aan moet sluiten zie je bijna niet meer. Bijna al onze apparaten hebben tegenwoordig bluetooth en we kunnen hieraan allerlei accessoires koppelen.

Hoe werkt bluetooth als je wilt gaan voor een draadloze koptelefoon? De techniek van bluetooth stamt al uit het jaar 1994. De Nederlander Jaap Haarsten was in dienst van Ericcson (bekend van het latere Sony-Ericcson) en zocht een goedkope manier om een radioverbinding tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en draadloze apparaten.

Op basis van de 2,4 GigaHertz UHF frequentieband wist men bij Ericcson een verbinding te maken voor de korte afstand om data en spraak te kunnen versturen. Afhankelijk van het vermogen van de bluetoothverbinding konden grotere afstanden bereikt worden. Voor een draadloze koptelefoon dus een perfecte combinatie.

Voordelen draadloze koptelefoon

Het grootste voordeel van een draadloze koptelefoon is wel het feit dat er geen kabel meer aan zit. Bij de oude oortjes trad er na verloop van tijd heel vaak een kabelbreuk op. Doordat de oortjes vaak onhandig opgerold werden ging de kabel snel kapot. Dit brengt ook weer het volgende voordeel met zich mee. Bij digitaal werken en een draadloze koptelefoon kun je gewoon even weglopen. Hierdoor mis je bijvoorbeeld niets van wat er op de vergadering verteld wordt.

Nadelen draadloze koptelefoon

Een draadloze koptelefoon heeft natuurlijk ook wel een aantal nadelen. Het eerste nadeel is dat de batterij leeg gaat. Heb je hem niet op tijd opgeladen? Dan kan maar zo zijn dat halverwege de digitale vergadering jouw koptelefoon er mee stopt. Een setje “ouderwetse” oordoppen achter de hand hebben is altijd verstandig.

Tevens is de 2,4 GigaHertz band van de bluetooth verbinding gevoelig voor andere straling. Gebruik je een draadloze koptelefoon en wordt dichtbij jou een magnetron aangezet. Dan weet je zeker dat je niets meer mee krijgt, het stoort namelijk waanzinnig.