Onze toekomst
Image default
Onderwijs

Een BOL-opleiding: dit kun je verwachten

Het VMBO zit erop en je kunt de stap maken naar de volgende fase in je leven: Een BOL-opleiding, misschien heb je het begrip wel eens voorbij zien komen in je zoektocht naar een nieuwe studie. Wat is een BOL opleiding precies? Wat kun je verwachten in de studiejaren en waar sta je als je de opleiding hebt afgerond? Laten we beginnen met de betekenis van het begrip BOL. BOL staat kortgezegd voor beroeps opleidende leerweg. Een opleiding waar je wordt opgeleid om je beroep uit te voeren. In de praktijk is het zo dat je een groot gedeelte van je opleiding op school doorbrengt, maar je doet ook werkervaring op door middel van interessante stages. 

Een BOL of BBL-opleiding

Naast de BOL-opleiding heb je ook een BBL-opleiding. BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Studenten die een BBL-opleiding volgen, zijn voornamelijk aan het werk en gaan dan één of twee dagen per week naar school. Studenten leren hierin vooral door de ervaring die wordt opgedaan in het werkveld. Vaak tekent een BBL-student ook een contract bij een organisatie. In de volgende alinea’s zullen we verder inzoomen op de BOL-opleiding en de verschillen. 

Klaar voor de volgende stap

Zoals eerder geschreven, zit je bij een BOL-opleiding veel in de schoolbanken. Je leert veel door de theorie en je werkt veel aan projecten met studiegenoten. Praktijkervaring doe je op door meerdere weken bij een erkend leerbedrijf stage te lopen. Een BOL-opleiding van Cosmo staat in het teken van toerisme, recreatie, leisure en hospitality. Tijdens deze opleiding leer je voornamelijk gastvrij te zijn, en georganiseerd en creatief te denken en doen. Cosmo staat voor kwalitatief goede opleidingen met veel ruimte voor persoonlijke aandacht. De docenten zijn actief in het werkveld en stages worden afgerond bij goed beoordeelde bedrijven in zowel Nederland als het buitenland. Na afronding van een BOL-opleiding bij Cosmo ben je verzekerd van specialisme in de wereld van hospitality, recreatie of een ander vakgebied. 

Keuze gemaakt?

Heb je de beslissing genomen om daadwerkelijk een BOL-opleiding te volgen, dan zijn er nog specifieke verschillen in niveaus. Een niveau 3 opleiding staat voornamelijk in het teken van zelfstandig werkzaam zijn. Deze opleiding duurt gebruikelijk twee en een half jaar. Je wordt aan de hand van projecten verder voorbereid op de toekomst. Een voorbeeld hiervan is het organiseren van een festival of een eigen show. Bij een niveau 4 opleiding wordt verwacht dat je een meer leidinggevende rol oppakt. Wil je meer weten over een BOL-opleiding van Cosmo? Bezoek dan vooral de website.