Onze toekomst
Image default
Beauty en verzorging

Wat is infrarood en hoe kan het bijdragen aan je gezondheid

Wat is infrarood?

Infrarood is het onzichtbaar licht van de zon dat je ervaart als gezonde warmte. Denk bijvoorbeeld aan de aangename warmte van de zon tijdens de winterperiode.

Infrarood is voor het menselijke oog niet waarneembaar, het is enkel waarneembaar in de vorm van stralingswarmte. Deze stralingswarmte verwarmt rechtstreeks het lichaam en niet/nauwelijks de tussenliggende lucht. Daarom is dit een zeer efficiënte manier om het lichaam op te warmen.

Infraroodstraling bestaat uit 3 type golven die een eigen golflengte hebben. De golven worden uitgedrukt in nanometer. Uit de 3 golven heb je de korte golven (IR-A), middenlange golven (IR-B) en de lange golf infrarood (IR-C).

De korte golven hebben een betere dieptewerking dan de andere twee. Dit type infraroodstraling is geschikt voor mensen die lijden aan diepere pijnen zoals bijvoorbeeld reumatische aandoeningen.

De lange golven zorgen niet voor de dieptewerking, maar het zorgt er wel voor dat het lichaam de infrarood golven op 3000 tot 10 000 nm goed kunnen opnemen voor een therapeutische werking.

Als laatste heb je nog de middenlange golven. Deze golf is goed voor het verlichten van de spier- en gewrichtspijnen.

Is infrarood schadelijk voor uw gezondheid?

Het gebruik van een infraroodcabine is volkomen veilig. Er kunnen alleen nadelige effecten optreden in de sauna.

De mogelijke nadelen van eeninfraroodcabine is hetzelfde als bij een Finse sauna. De nadelen heeft voornamelijk te maken met hitte. Één van de nadelen kan oververhitting zijn. Dit gebeurt echter niet zomaar zonder waarschuwing van uw lichaam. Als u zich bijvoorbeeld vermoeid of duizelig voelt, stapt u uit de sauna zodat uw lichaam terug op lichaamstemperatuur komt.

De volgende nadelige effect is dehydratatie. Wij raden u aan om voor, tijdens en na het gebruik van eeninfraroodcabine een glas water te drinken zodat u terug wat vocht opbouwt. Vermijd zeker alcoholische dranken aangezien dit natuurlijk een tegenovergestelde werking heeft op uw lichaam.

Oververhitting en uitdroging zijn dus de voornaamste risico’s van een sauna. Bij een infrarood cabine kunt u de temperatuur wel beter regelen dan een Finse sauna want de temperatuur is digitaal in te stellen. Naast de betere temperatuurregeling kan je bij eeninfraroodcabine   met lage temperaturen werken omdat dit toch zijn therapeutische werking behoud. Bekijk ook eens de volgende infraroodcabines als Healthmate alternatief.

Infrarood en artrose

Artrose wordt veroorzaakt door de slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten. Als gevolg heb je last van pijnlijke gewrichten en stijfheid. Hierdoor heb je meer moeite om bepaalde bewegingen uit te voeren zoals bijvoorbeeld bukken. Artrose is voorlopig nog niet geneesbaar, maar er zijn wel manieren om de pijn te verzachten.

Één van die manieren is om medicatie te nemen en om oefeningen te doen. De andere manier is om gebruik te maken van infrarood straling. Door de warmte van de infrarood straling geniet u van een tijdelijke verlichting van de pijn en zal voor een betere mobiliteit van het lichaam zorgen. Warmte zorgt juist voor een betere doorbloeding van de spieren en gewrichten. Het zet de bloedvaten wijder open waardoor het zuurstof in uw bloed sneller wordt getransporteerd naar een pijnlijke plek.

Deze verminderende pijn is tijdelijk, maar hebben geen negatieve bijwerkingen op de spieren.

Infrarood stimuleert de bloedcirculatie

Uit onderzoek is gebleken dat een infrarood sessie de bloedcirculatie stimuleert. Dit komt voornamelijk door de warmte van de infrarood wat ervoor zorgt dat je bloedvaten verwijden. Met als gevolg dat je afvalstoffen en zuurstoffen sneller circuleren.

Dit is ook de reden waarom sommige sporters hier gebruik van maken. Na een intensieve training is er een ophoping van melkzuur, maar door het gebruik van een cabine worden de spieren sneller terug soepel en is er een vermindering van spierkrampen! Verder kan je de cabine gebruiken voor pijnbestrijding bij een opgelopen blessure. Doordat het bloed beter circuleert, krijgen de cellen een betere zuurstofopname waardoor je het herstel van de blessure bevordert. Let wel op bij acute ontstekingen want dan vermijd je best infrarood warmte.

Na het sporten kan je ook nog vermoeidheid en stress ervaren, maar door in een infrarood sauna te zitten, ontspant je lichaam en kom je zo tot rust.

Infrarood en huid

Infrarood stimuleert de aanmaak van collageen. Collageen bevindt zich in de huid, gewrichten, botten, spieren en is een belangrijk eiwit in ons lichaam. Het zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen er wordt aangemaakt door je lichaam. De afname van collageen zorgt voor een de afname van huidelasticiteit en het slapper en dunner worden van de huid. Daarnaast worden je spieren gewrichten ook minder soepel.

Het gebruik van een infrarood cabine stimuleert de aanmaak van collageen waardoor je een soepelere huid kan krijgen. Zo worden rimpels, oneffenheden,.. minder zichtbaar. Mensen die huidproblemen hebben kunnen daar bijvoorbeeld ook voordelen uit halen.