Onze toekomst
Image default
Bedrijven

Wat is het verschil tussen een reachtruck en een heftruck certificaat?

Heb je plannen om een certificaat te gaan halen voor het rijden op een heftruck of een reachtruck? Dan kan het bet lastig zijn om tussen deze twee machines te kiezen. Een reachtruck certificaat en een heftruck certificaat halen zijn namelijk niet helemaal hetzelfde. Maar wat zijn precies de verschillen tussen beide soorten certificaten? Wat kun je met een reachtruck certificaat en wat zijn de mogelijkheden (qua werkzaamheden en carrière), als je besluit om een heftruck certificaat te gaan halen? In dit blog lees je over deze vragen alles wat je wilt en moet weten!

De belangrijkste overeenkomsten tussen heftrucks en reachtrucks

De belangrijkste overeenkomst tussen een heftruck en een reachtruck is dat deze machines ontwikkeld zijn om zware voorwerpen op te tillen en die naar de gewenste plek te verplaatsen. Een overeenkomst tussen beide soorten machines is ook de technische werking. In principe zijn er wat dat betreft weinig verschillen tussen reachtrucks en heftrucks. Maar toch zijn er specifieke verschillen aan te wijzen tussen beide soorten trucks. Lees snel verder welke verschillen het meest opmerkelijk zijn!

De positie van de bestuurder is anders

Een van de meest opvallende verschillen tussen een reachtruck en heftruck, en wat je gaat merken als je een reachtruck certificaat of een heftruck certificaat gaat halen, is de plek waar de bestuurder zit. Bestuurders van heftrucks zitten recht achte de heftruckvork. Bij een reachtruck zit je als chauffeur een kwartslag anders en dus niet recht achter de vork. Dit zorgt voor een ander uitzicht tijdens het rijden en besturen en dus ook voor een ander bestuurdersgevoel!

De achteras ziet er anders uit

Wie ervoor kiest om een reachtruck te besturen, krijgt te maken met een machine die andere achteras heeft. Reachtrucks hebben namelijk, anders dan heftrucks, een enkel wiel op de achteras en geen dubbele wielen. Heftrucks hebben twee wielen, die allebei aan de zijkant zijn geplaatst. Dit heeft consequenties van de manier waarop je met de reachtruck of heftruck rijdt. Beide soorten apparaten reageren anders als je een bocht wilt maken of voor een tegenligger wilt uitwijken. Hier moet je als bestuurder van de truck dus goed rekening me houden. Maar één ding scheelt: als je een certificering heb gehaald, ben je getraind in het gebruik van je heftruck of reachtruck en is het besturen daarvan een fluitje van een cent!

Met een reachtruck mag je niet buiten rijden

Een ander belangrijk verschil tussen reachtrucks en heftrucks is het feit dat je met een reachtruck alleen binnen mag rijden. Heb je een heftruck die rijdt op luchtbanden? Dan mag je daar wel buiten mee rijden. Wanner je bij jouw bedrijf met de truck zowel buiten als binnen moert rijden, is de keuze voor en heftruck altijd slimmer dan voor een reachtruck. Met een heftruck heb je sowieso de garantie dat je buiten zware vrachten en lasten in vrachtwagens mag laden of trucks mag ontladen met je heftruck. Kortom: denk goed na over wat voor jou het beste is: een certificaat voor een heftruck halen of  een certificaat voor een reachtruck halen!