Onze toekomst
Image default
Financieel

Wat is een huurwaarborg?

Misschien heb je er wel eens van gehoord of moet je er zelf een betalen of vragen, ‘huurwaarborg’, of ‘borg’ in de volksmond. In dit artikel leggen we alles wat je moet weten over je huurwaarborg uit.

​​Wat is de huurwaarborg?

Huurwaarborg is een bedrag dat je betaalt als je een huurwoning wilt. De huurwaarborg is een bedrag dat je betaalt om zeker te kunnen zijn dat je de huur ook echt kunt betalen als je een kamer, studio of appartement gaat huren. Het bedrag varieert per woning en kan oplopen tot duizenden euro’s.

De huurwaarborg wordt bij de verhuurder bewaard in de vorm van een bankgarantie of via een verzekering. De verhuurder kan het dus niet zelf uitgeven, maar alleen gebruiken als er schade of overlast is die je aan de woning hebt veroorzaakt. De huurwaarborg is iets anders dan ‘sleutelgeld’. Het bedrag wordt betaald via iDeal, vooruitbetaling of overboeking op rekeningnummer van de verhuurder. Zorg er voor dat je altijd duidelijk in het contract hebt staan hoeveel borg je hebt betaald, want anders krijg je problemen als je de borg terug wil vragen.

Wanneer wordt de huurwaarborg betaald?

De huurwaarborg wordt gebruikt om eventuele schade aan de woning te betalen. De huurwaarborg wordt bijna altijd betaald na het ondertekenen van het contract en bij aanvang van de eerste maand huur. Bij sommige verhuurders is de borg gelijk aan één maand huur, terwijl andere verhuurders twee tot drie maanden vragen als waarborg. We raden je aan om met je verhuurder af te spreken dat zodra je je op het adres uitschrijft, de huurwaarborg wordt vrijgegeven en overgemaakt naar uw bankrekening of terugbetaald in contant geld. Maak hier goede afspraken over want vaak verhuis je weer naar een nieuwe woning waar je ook een borg moet betalen. Dit kan in een keer een grote financiële klap zijn als je niet genoeg spaargeld hebt voor meerdere maanden huur, dus plan dit zorgvuldig. Ontdek ook wat het verschil is met een korfine waarborg.

Hoeveel moet ik betalen?

Een huurwaarborg is een voorschot op de huur, oftewel een waarborgsom. Dit staat meestal gelijk aan één of meerdere maanden huur. De hoogte van de huurwaarborg wordt bepaald door de verhuurder. De hoogte is afhankelijk van het inkomen van de huurder en varieert daardoor per woning. Het hangt vaak van het risico dat de verhuurder neemt af. Ben jij ZZP en heb je een wisselend inkomen?  Dan kan de verhuurder wat meer vragen dan dat je een stabiel leven hebt en bijvoorbeeld kunt aantonen dat je al tien jaar bij hetzelfde bedrijf werkt.