Onze toekomst
Image default
Gezondheid

Verschillende DNA-thuistesten

DNA krijg je van je vader en je moeder, ieder de helft. Je DNA bepaald hoe je eruitziet en hoe je lichaam werkt. Soms zit er een foutje in je DNA waardoor je een ziekte kunt krijgen. Met een DNA-test in het ziekenhuis kan dit worden uitgezocht. Je hebt dan een doorverwijzing van de dokter nodig. Er zijn ook DNA-thuistesten. Die bestel je vaak bij bedrijven via internet. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van de dokter. Je doet de test thuis en stuurt hem dan terug naar het bedrijf. In dit artikel worden alle dna testen beschreven die je thuis kunt afnemen.  

Welke soorten DNA-thuistesten zijn er?

  • Een DNA-test naar verwantschap. Je kunt een DNA-test naar verwantschap doen als wilt uitzoeken of bijvoorbeeld je zus écht je zus is of als je op bent naar biologische familie. Deze testen zijn erg accuraat.
  • Een DNA test naar afkomst. Je kunt een DNA test naar afkomst doen als je graag wilt weten waar je verre familie vandaan kwam. Het DNA van mensen uit een bepaald gebied lijkt op elkaar. Als je jouw DNA daar ook op lijkt, woonde jouw familie waarschijnlijk vroeger daar. Bedrijven hebben niet alle informatie over het DNA van alle mensen op de wereld, dus het is niet altijd zeker of de uitslag correct is.
  • Een DNA-test over jezelf. Een DNA test over jezelf verteld bijvoorbeeld iets over hoe sportief je bent, of dat je wel of niet goed tegen bepaald eten kunt. Dit soort dingen zijn soms te zien in je DNA.
  • Een DNA-test voor ziektes. Deze testen proberen je kansen op ziektes in te schatten. De test geeft geen zekerheid omdat het bedrijf slechts naar een deel van je DNA kijkt. Een ziekte kan ook door andere dingen komen zoals je leefstijl.
https://www.dnatesten.be/dna-test-afkomst-voorouders.html