Onze toekomst
Image default
Woning en Tuin

Je coniferen snoeien zonder dat ze in de toekomst bruin worden

Je kan prima je coniferen snoeien zonder dat ze in de toekomst bruin zullen worden. Het snoeien van coniferen is immers een klus die niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je coniferen moet snoeien. Coniferen zijn namelijk zeer gevoelig en wanneer je je coniferen niet op de juiste manier snoeit bestaat de kans dat ze in de toekomst bruin worden. Bruine coniferen zijn niet mooi. Daarnaast is de kans aanwezig dat de bruine coniferen steeds bruiner worden en er geen weg terug meer is. In het uiterste geval zouden de coniferen dan verwijderd moeten worden. Dat is niet alleen zonde van je coniferenhaag maar het brengt daarnaast ook veel kosten met zich mee. Je kunt een bruine coniferenhaag voorkomen door onze adviezen op te volgen. Op deze pagina geven wij je namelijk een aantal simpele maar tevens zeer doeltreffende adviezen die in de praktijk goed te gebruiken zijn.

Hoe kunnen coniferen na het snoeien bruin worden

Coniferen zullen na het snoeien niet van de ene op de andere dag bruin worden. Het zal enkele weken tot maanden duren voordat de eerste bruine plekken zichtbaar worden. Coniferen kunnen bruin worden wanneer ze tijdens de vorst gesnoeid worden. Ook kunnen coniferen bruin worden wanneer ze tijdens een zeer warme periode met veel zon gesnoeid worden. In beide extreme gevallen hebben de coniferen niet de kans om zich te herstellen. Door de vorst of door de sterke zonnestralen kunnen de wonden die door het snoeien ontstaan niet genezen. De wonden raken vervolgens geïnfecteerd waardoor de scheuten verzwakt raken en niet meer kunnen herstellen met als gevolg dat de scheuten bruin worden.

Hoe je je coniferen kunt snoeien zonder dat deze bruine plekken gaan vertonen

Nu je weet dat er door het snoeien van je coniferen bruine plekken kunnen ontstaan ben je waarschijnlijk ook benieuwd hoe je je coniferen kunt snoeien zonder dat er bruine plekken ontstaan. Bij het snoeien van coniferen is het belangrijk om niet te rigoureus te snoeien. Eerder op deze pagina hebben wij al gemeld dat coniferen zeer gevoelig zijn. Een drastische snoei kan een coniferenhaag dan ook niet verdragen. Snoei je coniferen met beleid. Daarbij is het af te raden om de coniferen tot op de stam te snoeien. De meeste coniferen zijn namelijk niet in staat om zo’n drastische snoei te overleven.

Begin bij het snoeien altijd met het snoeien van de takken die het meest uitsteken en werk van boven naar beneden. Zo behoud je namelijk het overzicht. Wanneer je de takken gesnoeid hebt die het meest uitsteken kun je je bezighouden met het creëren van ruimte. Knip hier en daar een paar grote scheuten weg, maar zorg er tegelijk voor dat er geen gaten in je coniferenhaag ontstaan. Door een aantal grote scheuten weg te knippen krijgen de kleine en jonge scheuten de kans om zich te ontwikkelen tot grotere en sterkere scheuten. Tot slot is het belangrijk dat de coniferenhaag overdreven gezien de vorm van een kerstboom krijgt. Kortom, de top van de coniferenhaag moet iets smaller zijn dan de onderkant van de haag. Daarbij is een verloop van ongeveer 5 centimeter al voldoende.

Twee keer per jaar je coniferen snoeien is aan te raden

Om een coniferenhaag gezond en sterk te houden is het aan te raden om je coniferenhaag twee keer per jaar te snoeien. Geef je coniferenhaag een snoeibeurt in het voorjaar en in het najaar. De maanden eind maart, april en begin mei zijn aan te raden. Voor de tweede snoeibeurt kun je het beste een moment aan het einde van september of in oktober reserveren. Door de coniferenhaag in het voorjaar te snoeien staat de haag er in de zomer mooi bij en door de coniferen in het najaar te snoeien zorg je ervoor dat de coniferen sterk genoeg zijn om de winter door te komen.

Huur een specialist in wanneer je bang bent dat je je coniferen beschadigd

Indien je bang bent dat je je coniferen beschadigd wanneer je je coniferenhaag gaat snoeien, wanneer je geen tijd hebt om je coniferen te snoeien of wanneer je geen zin heeft om je coniferen te snoeien dan zijn er genoeg bedrijven die je het werk uit handen kunnen nemen. Zo zou je voor het snoeien van je coniferenhaag een tuinman, een hovenier of een boomverzorger kunnen inhuren.

Voor meer info : Je coniferen snoeien zonder dat ze in de toekomst bruin worden