Onze toekomst
Image default
Financieel

Een vergelijking tussen goud en platina, wie wint?

Platina en goud zijn metalen die vaak met elkaar vergeleken worden. Dit komt omdat beide een hoge waarde hebben. Echter weet niet iedereen wat het verschil nou is tussen goud en platina. Verder weten ze ook niet wat het verschil is in de prijs van goud en platina. Het misverstand komt vooral doordat witgoud en platina erg veel op elkaar lijken.

Goud

Goud is een edelmetaal dat bekend staat om zijn kleur. Goud is een populaire kleur voor verschillende dingen. De kleur van goud is een soort glanzende gele kleur. Goud is erg geliefd in verschillende sierraden. Vooral bij kettingen en ringen is het populair om goud te gebruiken. Goud 50 gram kan al veel geld waard zijn.

Goud is een erg zacht materiaal. Hierom is het materiaal niet altijd even geschikt om puur te gebruiken. Dit maakt ook dat er veel voor gekozen wordt om het te mixen met andere metalen. Dit wordt ook wel een legering genoemd.

Tegenwoordig is goud in drie vormen te vinden. De normale vorm van goud is de glanzende gele goud. Echter is het door middel van een legering ook mogelijk om witgoud en roségoud te krijgen. Witgoud is de soort goud die veel met platina verward wordt.

Witgoud wordt gemaakt uit een legering van geelgoud en palladium of zilver. Hier overheen wordt nog een coating van rhodium aangebracht. Hierdoor ontstaat de witte glans van het witgoud. Bij roségoud wordt er extra koper aan de mix toegevoegd. Hierdoor heeft het goud de mooie rosé glans.

Platina

Tegenwoordig is platina ook een erg populair metaal om te gebruiken. Het is in tegenstelling tot goud een erg hard en zwaar metaal. Verder is het nog zeldzamer dan goud. Hierom zijn de kosten van platina vaak een stuk hoger dan goud. Platina kopen kan dan ook veel kosten.

Aangezien platina een hard materiaal is, kan het ook in pure vorm gebruikt worden in tegenstelling tot goud. De puurheid van platina kan oplopen tot 95%. Dit maakt dat platina sierraden vaak ook een stuk duurder zijn dan sierraden van goud.

Platina sierraden kunnen in verschillende matteringen komen. Zo is het mogelijk om deze te krijgen in mat, ijsmat, hamerslag, zandmat en gesatineerd. Platina is te vinden met een zachte grijze gloed. Echter is het ook mogelijk om deze volledig wit te krijgen. Dit ligt een beetje aan je persoonlijke voorkeur.

Verschil in prijs tussen goud en platina

Er zit een groot verschil in prijs tussen goud en platina. De waarde van platina ligt namelijk een stuk hoger dan die van goud. Platina is namelijk bijna het dubbele van goud waard. Het verschil in prijs wordt door een aantal dingen bepaald.

Van goud is er al heel veel te vinden in de wereld. Dit zorgt er voor dat de prijs wat lager ligt dan bij platina. Verder is platina ook een stuk zeldzamer dan goud. Dit maakt ook dat de prijs een stuk hoger is geworden. Ook heeft platina een hoog smeltpunt. Hierom is het ook een erg gewild materiaal om te gebruiken voor het maken van pacemakers of smeltovens.