Onze toekomst
Image default
Sport

De verschillende soorten sportvoeding

Als fanatieke sporter, of het nou hobbymatig of professioneel is, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Naast bewegen is voeding namelijk van cruciaal belang om goede sportprestaties te kunnen leveren. Leef je ongezond, dan krijg je allerlei vetten, suikers en andere voedingstoffen binnen die niet passen binnen je sportdieet en alleen maar een negatief effect hebben op je spieropbouw en conditie. Als je het lastig vindt om hier bewust mee bezig te zijn, dan kan sportvoeding je wellicht eens stapje in de goede richting helpen.

 

 

Sportvoeding is niets anders dan voedsel dat speciaal is gemaakt om de sporter op een positieve manier te ondersteunen bij het bewegen. Met de juiste sportvoeding haal je merkbaar betere resultaten. Als je je goed verdiept in de soorten sportvoeding, kan je de juiste middelen vinden die je energietoevoer beter kunnen controleren en aansturen.

 

Sportdrank

Een type sportvoeding is bijvoorbeeld sportdrankjes. Bij een inspanning, of dit nou een lichte, matige of zeer strenge inspanning is, is het van belang om voldoende water of andere vloeistof binnen te krijgen om dit te compenseren met het vochtverlies wat optreedt doordat je zweet. In plaats van gewoon water te drinken, kan een sportdrank ook helpen. Deze bevatten onder andere koolhydraten en mineralen die je lichaam helpen tijdens het sporten. Deze twee stoffen helpen namelijk om je glycogeenreserve (hoeveelheid suikers die in je weefsels en lever is opgeslagen) gemakkelijker aan te vullen en handhaven de elektrolytenbalans (bepaalt de vochtbalans en hoeveelheid zout) in je lichaam.

 

Energierepen

Er zijn ook energierepen verkrijgbaar, ook wel energy bars genoemd in het Engels. Dit is misschien wel de meest veelzijdige vorm van sportvoeding. Energierepen zijn er verkrijgbaar in zoveel verschillende soorten, smaken, formaten, structuren en met allerlei verschillende verhoudingen op het gebied van voedingsstoffen. Afhangend van het merk en de soort energiereep neemt u deze in voor, tijdens of na het sporten.

 

Eiwitshake           

Eiwitshakes zijn er te vinden onder veel verschillende benamingen, zoals eiwitdrank, protein shake of gewoon in het Nederlandse proteïne shake. Ze zijn er te vinden in veel soorten en in verschillende smaken. De meest verkochte en meest populaire eiwitshake is de shake gemaakt van whey eiwit. Eiwitshakes zijn zeker een onmisbare vorm van sportvoeding. Eiwitten zijn namelijk de bouwstoffen van je lichaam. Ze worden door je lichaam omgezet in aminozuren en herstellen de spier- en lichaamscellen die beschadigd raken tijdens het sporten.

Voor meer info : De verschillende soorten sportvoeding