Onze toekomst
Image default
Kinderen

Kralentafel

De kralentafel: het beste vermaak voor kinderen

Vroeger ging ik altijd met plezier naar de bibliotheek. Niet alleen omdat ik zoveel van lezen hield en het geweldig vond dat ik weer nieuwe boeken uit mocht zoeken, maar vooral omdat mijn ouders er zo lang over deden om boeken uit te zoeken. Ze hadden in de bibliotheek namelijk een kralentafel, waar ik altijd heel graag mee speelde. Ik was zelf altijd heel snel klaar met het uitzoeken van nieuw leesvoer voor de komende week, omdat ik altijd alles wel leuk vond, maar mijn ouders waren altijd veel langer bezig. Gelukkig kon ik lekker spelen met de kralentafel, wat het wachten meer dan goed maakte. Toen ik laatst tijdens mijn werk als receptioniste in een wachtkamer in een ziekenhuis om me heen keek, dacht ik ineens weer aan deze kralentafel. Er zaten een aantal mensen in de wachtkamer, waaronder een paar kleine kinderen. Deze kinderen zaten verveeld in een boekje te kijken of zeurden tegen hun ouders dat ze zich verveelden. Ik dacht toen, hadden deze kinderen maar zo’n kralentafel om mee te spelen terwijl ze op hun ouders wachten! Niet alleen moeten ze namelijk in deze wachtkamer speelgoed wachten, maar ook terwijl degene voor wie het hele gezin naar het ziekenhuis gekomen is wordt geopereerd, onderzocht of geïnformeerd, moeten deze kinderen zich weer vervelen. En als er een zieke in de familie is, moeten de kinderen natuurlijk wel ergens mee getroost worden. Daarom heb ik me er voor ingezet dat het ziekenhuis kralentafels in de wachtkamers moet plaatsen, om de wachtende kinderen te vermaken. Dit ging echter niet direct gemakkelijk: het ziekenhuis wilde dat ik eerst ging kijken of er ook alternatieven waren, die misschien leuker zouden zijn voor de kinderen.

Alternatieven voor een kralentafel

Ik heb me toen op verzoek van het ziekenhuis verdiept in alternatieven voor een kralentafel. Ik vond bijvoorbeeld een LEGO speeltafel: dit is een speciale tafel, waar een bak in zit met LEGO-steentjes en er zitten platen in het blad verwerkt, waar de steentjes op kunnen. Ik vond dit echter niet een betere oplossing dan een kralentafel, omdat de LEGO-steentjes los zitten en dus meegenomen kunnen worden, kwijtgemaakt kunnen worden en overal kunnen belanden, zodat er mensen op gaan staan en over vallen. En de rommel die dit allemaal veroorzaakt moet ik waarschijnlijk opruimen. Het voordeel van een kralentafel is dat er geen losse onderdelen aan zitten en er dus ook geen rommel gemaakt kan worden. Bovendien is een kralentafel een stuk goedkoper. Daarna heb ik gekeken naar een speelhoek, eigenlijk gewoon een tafel met stoeltjes. Hier kun je kinderen bijvoorbeeld laten kleuren of met speelgoed laten spelen. Ook dit vond ik geen goed idee, omdat er weer veel losse onderdelen aan zitten en kinderen van alles mee naar huis kunnen nemen. Ook zag ik het niet zitten dat die tafel natuurlijk elke avond onder de stiftvlekken en –strepen zou zitten, die ik moest gaan schoonmaken. Daarna kwam ik tijdens mijn zoektocht grote bouwstenen tegen. Dit zijn grote DUPLO of LEGO stenen, waar kinderen grote dingen mee kunnen bouwen. Dit heb ik direct maar links laten liggen, omdat deze blokken heel erg in de weg gaan liggen en door de kinderen verspreid gaan worden door de hele ruimte. Daarna heb ik nog een aantal verschillende spellen bekeken, die je aan de muur kunt hangen. Er zijn speciale behendigheidsspellen, waarbij je verschillende blokjes in een bepaalde richting moest schuiven, en ook spellen die een geluidje maakten als je een bepaalde handeling uitvoerde. Hier was ik het direct al niet mee eens: ik had echt geen zin om de hele dag in het lawaai van die wandspellen te zitten. Daarom heb ik geconcludeerd dat een kralentafel de beste oplossing is voor onze wachtkamer: alle onderdelen zitten vast, het geeft geen rotzooi, kinderen kunnen er geen onderdelen van kwijtraken of meenemen en het maakt geen lawaai.

Keuze uit verschillende speeltafels bij speeltafelwinkel.nl

Het ziekenhuis ging gelukkig na mijn onderzoek wel direct akkoord met de aankoop van een kralentafel voor in de wachtkamer. Nu restte mij nog één ding: bedenken waar ik dit ding ging kopen. Ik kwam na het zoeken op ‘kralentafel’ in Google al snel op speeltafelwinkel.nl. Dit is een website, die verschillende soorten speeltafels verkoopt, waaronder een kralentafel. Ik kon ook nog kiezen voor een kralenframe voor aan de muur, maar dit leek me minder handig: kinderen kunnen er minder gemakkelijk bij, en bovendien past het ook helemaal niet in de wachtkamer. Daarom heb ik toch voor een kralentafel gekozen. Je kon vervolgens kiezen uit heel wat verschillende uitvoeringen.

  • Tafels van verschillende materialen: hout, kunststof en glas.
  • Tafels in verschillende kleuren.
  • Tafels met verschillende vormen.
  • Tafels waarvan de poten te verwijderen zijn, zodat hij alsnog aan de wand gehangen kan worden.
  • Tafels met vaste stoeltjes, losse stoeltjes of zonder stoeltjes.

Ik heb uiteindelijk voor de kralentafel gekozen, die het beste in de wachtruimte zou passen. Dit is een kralentafel die rond is en midden in de ruimte geplaatst kan worden, zodat er veel kinderen tegelijkertijd omheen kunnen staan. Ook is er genoeg ruimte om de ouders te laten meedoen. Ook heb ik ervoor gekozen een speeltafel aan te schaffen zonder vaste stoeltjes, omdat deze meestal alleen maar in de weg zitten en kinderen vaak al genoeg gezeten hebben op een dag. Ze vinden het meestal ook helemaal niet vervelend om te moeten staan. En de tafel is uiteindelijk een enorm succes!

Voor meer info : Kralentafel