Onze toekomst
Image default
Woning en Tuin

Geschiedenis van de hottub

Hottubs bestaan al eeuwenlang. De Oude Romeinen bouwden al houten hottubs die gebruikt werden in openbare badhuizen. De ruines van deze hottubs zijn nog altijd getuige van die tijd. De badhuizen waren toen plekken waar mensen samenkwamen om zaken te doen of zich gewoon te ontspannen. Het was niet zo dat mensen zich kwamen baden omwille van de therapeutische en reinigende effecten. Deze effecten werden later pas bekend. Het waren vooral de noordelijke volkeren die de geneugten van hete baden ontdekten en het waren de Finnen die er eeuwen later een kunst van maakten. Kuuroorden ontstonden over heel Europa en de warmwaterbronnen waarop ze gebouwd werden, trokken volk van over heel de wereld.

Ook in de Japanse cultuur gaat de hot tub al eeuwen mee. Daar heten hot tubs ofuro’s. Het zijn wat kleinere, vrijstaande baden die bij families in de tuin of op de patio stonden. Er is historisch bewijs dat de Japanners al heel snel de reinigende en therapeutische kracht van het baden in heet water ontdekten. Vandaag de dag is die kennis over die kracht in Japan geperfectioneerd en staan er bij veel mensen thuis hot tubs.

In Amerika loopt de geschiedenis van de hot tub over twee paden. Eind achtiende eeuw namen de founding fathers van de USA zoals George Washington en Alexander Hamilton al baden in warmwaterbronnen om zich te ontspannen en zich van spierpijn te bevrijden. Ze hadden dat van de oorspronkelijke bewoners van het continent geleerd. Die namen vaak reinigende of rituele baden in de plaatselijke warmwaterbronnen. Later in de negetiende eeuw kwamen er kuuroorden zoals in Europa. Ook in de Verenigde Staten werden ze gebouwd op warmwaterbronnen maar later ook op plekken waar dat warmwatereffect kunstmatig maar daarom niet minder heilzaam werd opgewekt. Rijke burgers kwamen van heinde en verre naar die plekken om er zich te laten behandelen voor artrose en andere pijnlijke gewrichtsziektes.

In de jaren zestig is de geschiedenis van de moderne hottub zoals we die nu kennen begonnen. In deze jaren doken er overal, maar vooral in Californië, de zogenaamde hottubs op. De baden waren veelal  gemaakt van cederhout en waren nog vrij basic. Toch werden de snel populair en verspreiden ze zich over alle landen. Tegenwoordig worden de hottubs ook gemaakt van kunststof. Ook kennen we de varianten van de hotub in de vorm van een Jacuzzi ofwel bubbelbad of buitenspa. Ook nu vindt men het heerlijk om te bubbelen in een warmwaterbad en even alles aan zich voorbij te laten gaan.

Voor meer info : Geschiedenis van de hottub