Onze toekomst
Image default
Electronica en Computers

De toekomst van productie: 3D printen

3D printen is de toekomst, het heeft veel voordelen op grote en kleine schaal en geeft naast grote bedrijven ook kleine ondernemers of u thuis de kans om producten zelf uit te printen. Zeer gemakkelijk en misschien zelfs bij u thuis. 3D printen is een vorm van printen en kan door de eenvoudige maar precieze werkwijze zeer gedetailleerde en complexe objecten uitprinten. 3D printen kan natuurlijk ook minder gedetailleerd en complex, het is maar net wat voor object u uit wilt printen. 3D printen kent ongekende mogelijkheden en staat net niet meer in de kinderschoenen. Hierdoor groeien de mogelijkheden met de ontwikkelingen mee en kunnen er nog meer voordelen en toepassingen ontwikkeld worden. 3D printen kan met verschillende soorten printers en met verschillende soorten grondstoffen. Een aantal grondstoffen hebben de eigenschap in poedervorm bewerkbaar te zijn door verlijming of versmelting. Andere grondstoffen zijn vloeibaar en tevens bewerkbaar door verlijming of versmelting. Afhankelijk van de wensen van uw te printen 3D object, kunt u de grondstoffen uitzoeken waarmee u het object wilt maken. Uw keuze in grondstoffen kan te maken hebben met uw budget. De aanschaf van een 3D printer kunnen ook meewegen binnen het budget. Afhankelijk van uw producten en budget kiest u de meest ideale printer en grondstoffen uit. 3D printen is relatief goedkoop in verhouding met andere vormen van productie van uw te printen object of product. Bij grotere productieprocessen komt er veel kijken zoals mallen, verschillende machines e.d. Bij het 3D printen is een 3D printer is de grootste investering. De grondstoffen zijn relatief erg goedkoop. Zo werkt een 3D printer enkel met de grondstoffen die het object vormgeven en het wordt direct in de juiste vorm geprint. Zo kunt u algehele lange en overbodige productieprocessen overslaan, maar ook veel tijd en geld besparen. 3D printen maakt het voor u met alle gemak het object precies zoals het eruit komt te zien, u heeft dus geen resten, u bespaart dus direct bij iedere print.

3D printen

 3D printen is gemakkelijk, relatief veilig en kan zelfs thuis gedaan worden. Dat is wel even anders als een industriële omgeving waar grote machines staan om uw product of object te maken. 3D printen neemt een aantal zaken met zich mee waaronder bijvoorbeeld het design maken. 3D print objecten worden namelijk uitgevoerd aan de hand van een ingevoerd 3D design van het te printen object of product. Het perfecte design neemt het meeste tijd in beslag. En als dat eenmaal helemaal naar zin af is, dan ben je klaar om de bijbehorende grondstoffen uit te zoeken. Momenteel kunt u gebruik maken van verschillende grondstoffen. Afhankelijk van uw product en budget bepaalt u de grondstof. De grondstoffen waar momenteel mee gewerkt worden zijn:

 • hout
 • HIPS
 • nylon
 • polycarbonaat
 • ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)
 • PLA (Polyactic Acid)
 • PVA (PolyVinyl Alcohol)

3D printen werkt laag voor laag. Net als dat u een 2D printer kleuren laag voor laag uit een spuitmond laten komen, print een 3D printer laag voor laag uw object. Deze lagen zijn zeer dun en worden laag voor laag vloeibaar (verhit) gespoten of verlijmd. De specifieke werkwijze is afhankelijk van uw 3D printer. 3D printen kan gemakkelijk zijn voor verschillende producten. U kunt zelfs voedselwaren zoals bijvoorbeeld snoep laten printen. De mogelijkheden zijn onbegrensd en reiken door verdere ontwikkeling binnen het 3D printen alleen nog maar verder.

3D printers

3D printers waren tot enige tijd geleden een behoorlijke investering, enkel grotere bedrijven konden een 3D printer aanschaffen. Een goede 3D printer is momenteel ook al voor een kleinere investering te koop waardoor dit ook mogelijkheden biedt voor MKB, ZZP’ers en misschien wel voor u zelf. Afhankelijk van uw budget en de toepassing van de 3D printer zijn er verschillende printers op de markt. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen reeds geassembleerde printers en bouwpakketten. Indien u enigszins technisch bent aangelegd kan een zelfbouw printerkit dus ook voor u een goede keuze zijn. Iedere printer heeft zijn eigen specificaties en mogelijkheden. U kunt uw printer kiezen aan de hand van enkele elementen:

 • zelfbouw of geassembleerd
 • afgesloten behuizing voor bescherming temperatuurverschillen
 • kwaliteit printen
 • de grootte van het te printen object
 • grootte van de printer
 • toepassingen die de printer heeft
 • grondstoffen waarmee de printer kan werken
 • software

Natuurlijk speelt uw ruimte, uw eigen toepassing en uw budget ook een grote rol bij het uitzoeken van de juiste printer. Het kiezen van de juiste software is ook zeker van belang. Zonder een 3D model kunnen er geen 3D objecten gemaakt worden. Een 3D printer werkt met een STL bestand. U verkrijgt dit bestand door uw 3D tekening, die gemaakt wordt in een .cad of CAD bestand, te exporteren naar .stl of STL bestand. 3D modellen of tekeningen kunnen via verschillende programma’s gemaakt worden. Maya, AutoCAD of Google SketchUp zijn er slechts enkele voorbeelden van. Er zijn ook zoals Google SketchUp ook gratis programma’s waar u 3D tekeningen mee kunt maken. Blender is een ander voorbeeld van een van deze 3D tekenprogramma’s en biedt een leuke basis voor een meer gevorderde tekenaar. Zoals u ziet, 3D printen is de toekomst, de mogelijkheden zijn ongekend en doordat het product nog volop in ontwikkeling is, groeien de mogelijkheden met het product mee. Het zorgt ervoor dat moeilijk toegankelijke processen overbodig worden en uw product simpel en gemakkelijk zelf geprint kan worden. Dat is toch de droom van iedere ondernemer? Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Voor meer info : De toekomst van productie: 3D printen