Onze toekomst
Image default
Woningen

Creëer een veilige slaapkamer voor ouderen met deze 4 tips

Bent u zelf senior, of heeft u oudere ouders of buren? Overweeg dan om de veiligheid van de slaapkamer te checken. In de meeste gevallen kost het weinig tijd om risico’s te identificeren en correcties door te voeren. Voorkomen is belangrijker dan genezen, zeker bij de oudere doelgroep.

Naarmate de leeftijd toeneemt, wordt het herstellen van ongevallen zoals bijvoorbeeld fracturen steeds lastiger. Door voorzorgsmaatregelen te nemen kunt u dus voorkomen dat iemands toekomst er minder rooskleurig uit zal zien.

Onderstaand een aantal tips hoe u de slaapkamer senior-proof kunt maken.

1. Veiligheid rondom het bed verhogen

Bijna alle tijd die in de slaapkamer wordt doorgebracht, wordt in het bed doorgebracht. Zorgen dat het bed dus veilig is voor ouderen is essentieel. 

Om te beginnen is het van belang dat het bed een goede instaphoogte heeft. Het bed mag niet te hoog of te laag zijn. Soms kun je de hoogte aanpassen door de bedpoten te verwijderen of te verstellen, of een dikker of dunner matras te kopen. Dit is vaak onhandig. Wij raden aan om te investeren in seniorenbedden. Dit zijn bedden speciaal gericht op ouderen. Deze bedden zijn ook eenvoudig in hoogte verstelbaar, ideaal voor de instap dus.

Voor senioren die gebruik maken van seniorenbedden met aanpasbare hoogte, kunnen wielen helpen bij mobiliteitsproblemen. Let hierbij wel altijd goed op dat de wielen vergrendeld zijn zodra u in bed stap, anders kan het bed wegrollen terwijl u wilt instappen.

2. Antislip sokken

Veroudering beïnvloedt ons op vele manieren, bij sommige wordt ook de balans en kracht aangetast. Bij mensen zonder kracht kan alleen al uit bed komen een valrisico opleveren. Een verstelbaar bed is een handig hulpmiddel om eenvoudiger op te staan. Dit is dure oplossing. U kunt ook kiezen voor antislip sokken of pantoffels om de veiligheid in de slaapkamer voor ouderen te verbeteren.

 

3. Goede verlichting is belangrijk

Er zijn veel verschillende redenen waarom senioren rondspoken in de nacht. Of ze nu niet kunnen slapen, dorst hebben of naar het toilet moeten. In alle gevallen is het van belang dat de verlichting goed is, zodat meubel of rondslingerende rommel tijdig waargenomen kan worden.

Een manier om dit te bereiken is door een of meerdere nachtlampjes aan te brengen. Een modernere optie is het instellen van smart verlichting, die reageert op beweging of spraakgestuurde berichten.

4. Hulpdienst

Iets waar ouderen vaak niet aan toe willen geven, maar wel belangrijk is voor hun veiligheid is een snelle verbinding met de hulpdienst. Elke situatie is anders, soms zijn er factoren van veiligheid waar u geen invloed op heeft. 

Het hebben van een noodplan, mocht het toch misgaan, is essentieel. In dit plan dient u rekening te houden met medische zorgen, mobiliteit problemen, uw geheugen en fysieke conditie. Zorg ervoor dat alle relevante documentatie, over bijvoorbeeld uw medische aandoeningen, eenvoudig beschikbaar is voor de hulpdiensten.

Checklist veiligheid in de slaapkamer voor ouderen

Controleer de volgende punten als u de veiligheid van uw slaapkamer onder handen wilt nemen:

  • Pas de bedhoogte naar wens aan.

  • Installeer bedhekken.

  • Controleer of het beddengoed niet te lang is (struikelgevaar).

  • Zorg voor slipvaste pantoffels / sokken.

  • Maak looppaden vrij van meubels en rommel.

  • Verwijder vloerkleden en andere struikelgevaren.

  • Plaats indien gewenst een toilet naast het bed.

  • Zorg ervoor dat alle benodigdheden binnen bereik zijn.

  • Maak gebruik van een nachtlampje.

  • Geef contactgegevens voor noodgevallen

 

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/seniorenbed/